Avl av fjørfe
Verpehøns er avlet fra for å produsere mest mulig egg. Slaktekyllinger er avlet fram for å produsere mest mulig kjøtt.

I Norge bestemte politikerne for omtrent 20 år siden at vi ikke skulle drive avlsarbeid på fjørfe. Det betyr at vi må kjøpe avlsdyrene fra utlandet. Det er dyrt å drive avlsarbeid, og for å spare penger ble avlsarbeidet i Norge lagt ned. Vi kan derfor ikke lenger selv bestemme hvordan vi vil at verpehønene og slaktekylligene skal være. Vi må kjøpe de dyra som selges ute i verden.

Avlsarbeidet på fjørfe har i stor grad lagt vekt på rask tilvekst og høy produksjon. God helse er i mindre grad vektlagt. Dette kan være grunnen til at det er en del helse- og velferdsproblemer hos verpehøns og slaktekyllinger. Eksempler på slike problemer er halthet, sult, unormalt høy matlyst, mangelsjukdommer og infeksjoner med bakterier og virus.

Hos slaktekyllingen har den raske veksten ført til at mange kyllinger som får leve noen uker lenger enn vanlig, får problemer med å gå. Dette skyldes at kroppen er for tung for beina. Sjukdommer i hjertet og blodsirkulasjonen er også ganske vanlig hos slaktekyllingen.
Tenk deg om ...
Har vi mennesker rett til å endre dyra akkurat slik vi vil?